Osmangazi Belediye Başkan Vekili Oktay Esendemir: “Bursa'da, Cumhuriyetimizin aydınlık yoluna yön veren Hasan Ali Yücel'i anmak için toplandık. Bugün, onun yılın ilk aydını olarak kültür, eğitim ve sanat alanındaki derin katkılarını konuşmak üzere bir araya geldik. Hasan Ali Yücel, yalnızca bir eğitimci ve kültür insanı değil, aynı zamanda Cumhuriyetimizin modernleşme sürecinde kararlı adımlarla rehberlik eden bir liderdir. Onun mirasını yaşatmak ve eğitim ile kültür alanındaki devrimci çalışmalarını hatırlamak bizler için büyük bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu yerine getirmek amacıyla önemli adımlar atıyoruz. Altı ay içerisinde, Hasan Ali Yücel'in ismini taşıyan bir kütüphane açtık. Geçtiğimiz hafta, bu kütüphaneye yeni bir ek yaparak İsmail Hakkı Tonguç Mahallesi'nde Osmangazi Belediyesi'ne kazandırdık. Bu kütüphane, gençlerimize okumayı, düşünmeyi ve öğrenmeyi aşılamak için bir merkez olacaktır. Ayrıca, kültürel mirası pekiştirmek amacıyla çeşitli söyleşiler ve sergiler düzenliyoruz. Bunlardan biri de öykü yarışmamızdır. Yarışmamıza yedi farklı ülkeden ve ülkemizden beş yüzün üzerinde katılımcı başvurdu. Bu yoğun ilgi, Hasan Ali Yücel'in ilham verici mirasının bir göstergesidir. Hasan Ali Yücel'in doğum günü vesilesiyle gerçekleştireceğimiz ödül töreni, yalnızca madalya dağıtımı değil; aynı zamanda azim ve savunduğu değerlerin hatırlatıcısı olacaktır. Bugün burada başlattığımız bu anlamlı etkinliklerin, eğitimdeki yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin yayılmasına ve kültür ile sanatın daha geniş kitlelere ulaşmasına olanak sağlamasını diliyorum.” dedi.
Sempozyum öncesinde açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Betül Batır: “Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’i ilan etti. Daha sonra, laiklik ilkesiyle Atatürkçülüğü sağlamlaştırdı. Atatürkçü düşünce sistemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli olarak yaşatılacaktır. Cumhuriyet, Atatürk tarafından gençliğe emanet edilmiştir. Ayrıca, öğretmenlere de önemli bir misyon yüklemiştir. Atatürk, "Fikri hür, vicdanı hür nesiller" istemiştir. İşte, Atatürk’ün izinde, Atatürkçülüğü benimsemiş, anlamış ve özümsemiş bir eğitimci, öğretmen, fikir insanı ve entelektüel olan Hasan Ali Yücel’i anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Hasan Ali Yücel adına ve anısına, Cumhuriyet'in eğitim, kültür, sanat ve edebiyat alanlarında günümüze ışık tutacak bilgilerin konuşulacağı bu sempozyumu düzenleme fırsatını bizlere sunan Bursa Osmangazi Belediye Başkanımız Sayın Erkan Aydın’a teşekkür ederiz. Davetimizi kabul ederek bilgi birikimlerini paylaşmak üzere Bursa'mıza gelen tüm kıymetli bilim insanlarına ve hocalarımıza da teşekkür ediyorum. Aydınlık yolda hep birlikte olmaktan mutluyuz. Akıl, kalem ve yazı, aydınlık birlikteliğimiz daim olsun. Sempozyumun akademik ve içerik olarak programı, Sayın Profesör Doktor Kemal Kocabaş’ın desteğiyle akıcı bir şekilde ilerleyecektir.” dedi.
Hasan Ali Yücel’in torunu Prof. Dr. Güzel Yücel Gıer: “Osmangazi Belediyesi etkinliklerine Hasan Ali Yücel Dünya Klasikleri Kütüphanesi ile birlikte başladı. Ardından sergi ve sempozyum düzenlendi. Hasan Ali Yücel'in Dünya Klasikleri Kütüphanesi, bence çok önemli bir başlık. Yücel’in amacı, Türkiye Cumhuriyeti’nde kültür reformunu gerçekleştirmekti. Anadolu Rönesansı’nı, dünyadaki diğer yaşamları ve kültürleri tanıyarak kendimizi tanıyabileceğimizi vurgulardı. Bu anlamda böyle bir ismin verilmesi gerçekten çok değerli. Bugün sempozyumda eğitim, kültür ve sanatı sırayla irdeleyeceğiz ve günümüze taşıyacağız. Sonunda tartışmalarla bu süreci sonlandıracağız. Dinleyicilere ve sempozyumu destekleyen akademisyen, yazar ve Hasan Ali Yücel Orkestrası’na, Yeni Kuşak Derneği Bursa Şubesi olarak çok teşekkür ederim." dedi.