Kara kış kapımızı çalmaya başladı yavaştan. Hazır da sezonuyken dikkatimi çeken bir noktaya değinmek isterim. Soğuk denilince akla kar gelir, kayak gelir ama aynı zamanda kışı sevmeyenler olarak sıcak su ve hamamlarda gelir. Kış mevsiminin gelmesiyle Bursa’da kış turizmi başlamış bulunmakta buna bağlı olarak termal otellere de rağbet artmış durumda. Her iki turizmin bulunduğu şehirde, asıl Bursalı halkı bu şifaya hak ettiği değeri veriyor mu?
Ben doğma büyüme Bursalıyım . Hamam kültürüm yoğun olmasa da küçükken teyzem çok götürürdü beni. Hamamdaki o sıcaklık bana dinginlik verirdi. O zamanlar şifasını nereden bileceğim. Eğlenceli gelirdi bana. :) Ki hala da fırsat buldukça giderim. Hele bide kese köpük olursa tadından yenmez. :) Ama konumuz bu değil. Konumuz termal sularımız yerel halkından yeterli rağbeti görüyor mu sizce? Faydaları saymakla bitmeyen termal sularımızı biliyor muyuz? Bursa’daki Çekirge bölgesinde çıkan suyu biraz araştırın. Faydaları saymakla bitmez. Bursalılarımız böyle zengin madeni tercih ediyor mu? “Sektörün içinden biri olarak maalesef durumun böyle olmadığını düşünüyorum.”
Yani Afyon başta olmak üzere Kütahya Balıkesir gibi termalin yoğun olduğu yerlere eğilim daha fazla gibi. Gidin birkaç termal otelle görüşün. 10 tane sabit Bursalı misafiri yoktur. Çoğu İstanbul’dan Ankara’dan çevre illerden gelir. Konumuz, elimizdeki zenginliği başta bizler sahip çıkıyor muyuz? Elbette ki diğer bölgelerdeki termal turizmde canlanmalı. Türkiye zaten termal su konusunda çok zengin bir ülke. Ama bizim şehrimizde de var. Herkes böyle demiyorum ama çoğunluk bu şekilde. Bursalı olarak ziyaret ve kullanım sayısı az. Bunun birçok sebebi olabilir, bizde termal var başka termallere gitmemeliyiz demiyorum. Yeterince rağbet göstermiyoruz diyorum.
Gelelim başlıca sebeplere;
Yerli turistler için en büyük sorunlardan biri yüksek fiyat politikası. Ki çok etkili bir sebep bu. İşletmeler tamamen yabancı turiste odaklanmış durumda. Her sektörde olduğu gibi. “ Bursa’nın şifalı suları sadece yabancılara değil, kendi halkına da hizmet etmeli.” yaklaşımı ile aksiyon alınmalı.
Bir diğer sebep ise, Termal turizm sadece şifa arayan yaşlı misafirlerimize değil, modern wellness trendini benimseyen gençlere de hitap etmediğinden. Bursalı birçok gence cazip gelmediği için bu zenginliğin bilincinde değiller. Hamam kültürü eskiye dayanabilir ama genç beyinlere de ihtiyacımız var.
Sadece gençler değil,çoğu kişi bu zenginliğin bilincinde bile değil. En büyük eksiğimiz bu bence. Neden? Çünkü Bursa’nın termal potansiyeli gerekli platformlarda yeterince tanıtılamıyor. Bu daha kapsamlı bir sebep. Ama anlatmak istediğimde bu. Varlığını bilmemek, eksik veya yanlış bilmek. Termal otelde çalışıp, suyunda hangi mineral var, ne işe yarıyor bilmeyen çoktur eminim. Bakın herkes değil ,birçoğundan bahsediyorum.
Toparlayacak olursam; Modern hizmetlerle geleneksel termal kültürü birleştiren bu tesislerin yerlisi tarafından daha rağbet görmeli. “Şifayı bulmak için uzaklara gitmeye gerek yok. Sultanların şehri Bursa, doğanın sunduğu en güzel mucizelerden birine sahip: Termal sular.”
“Bir Bursalı olarak bu zenginliği sahiplenmek için daha ne bekliyoruz? Hadi, ilk fırsatta bir termal ziyareti planlayalım, şehrimizin kıymetini bilelim!”
Ayşencim hep gitmek isteyipte gidemediğim kaplıcalar evet çok haklısın çocukken ***ürürlerdi ve ben çok seviyorum sıcak suyu çok rahatlatıyor yazdıklarında çok haklısın yerli halka teşvik olmalı tanıtım önemli işin en önemli boyutu maddiyat güzel paylaşımın için teşekkür ederim
Güzel yorumun ve düşüncelerin için çok teşekkür ederim Ayşe ablacım ???????? umarım bir çok kişiye ulaşır da güzel Bursa’mızın bu zenginliğinden faydalanırız